Hellofresh – Video en Guerilla Marketing

Afgelopen zondag was er nog een uitzending op VPRO geweest; Zondag met Lubach waarbij er aandacht aan Hellofresh was besteed. Hiervan heb ik een stukje “gejat” inclusief ondertiteling voor Doven en Slechthorenden.

Hellofresh is een van honderden zusterbedrijven van Rocket Internet, die concepten van concurrenten kopieert en later voor vele miljoenen doorverkoopt.

Overigens is op internet veel negatieve reacties te lezen, maar ook opvallend veel positieve. Hierbij heb ik het vermoeden dat het om “paid shills” gaat, wat het een duidelijk teken is van “Guerilla Marketing” van Hellofresh/Rocket Internet.

Bron: http://www.npo.nl/zondag-met-lubach/07-02-2016/VPWON_1250330

Boodschappen doen: Kan het nog goedkoper?

We kennen Hellofresh, Allerhande Box van AH, Foodbox, etc allemaal wel. Je krijgt elke week een grote box bezorgd, als je wel thuis bent. Niet thuis? Dan heb je pech en moet je dagje langer wachten en is het box volgende dag al bedorven of minder eetbaar.

Het concept is niet nieuw,voordat deze hype begon was er al een soortgelijk dienst beschikbaar maar gericht op ouderen die fysiek niet meer in staat zijn om te koken. Door reuma, extra handicap en zo gaat het maar door. Dan is het voor hen een mooie bijkomstigheid als maaltijden voor hele week thuisbezorgd worden, ze hoeven een van maaltijden in magnetron te stoppen. Paar minuten wachten, en je hebt gelijk je stampotje aan je tafel vol met E-nummers en teveel zout.

Hoewel dat natuurlijk verschillend is van het concept maaltijdbox, het zit bomvol met groenten, fruit, poeders, kruiden. Allemaal klaar om bereid te worden en je bespaart veel tijd uit niet-boodschappen, niet-zoeken naar recepten en dan heb je ook nog vrije ruimte aan creativiteit. Want je mag immers van je recept afwijken en je bepaalt ook nog eens of het glutenvrij is of het hoeveelheid zout. Ideaal, nietwaar?

Als we kijken naar hoe het eten op onze bord is gekomen, zou in principe het box vol met maaltijden voor 2 personen hele week goedkoper moeten zijn dan wekelijks bij je favoriete supermarkt boodschappen doen. Volgens deze bron blijkt het Allerhande Box maar liefst 14 euro duurder te zijn dan soortgelijke boodschappen met precies hoeveelheid ingredienten. Is dat niet verrassend?

Als we uitgaan van het route van een ingredient, bijvoorbeeld een stukje aardappel. Deze wordt door een boer met zn tractortje uit grond gehaald, opgeslagen, vervoerd naar sorteerfabriek en vervolgens in zak gedaan. Dat is de eerste stap, volgende stap is het vervoer naar distributiecentra waar het aan een grote leverancier wordt verkocht. Dat is de tweede stap, volgende stap is het vervoeren van deze aardappel van het centra naar verdelingscentrum en vervolgens geleverd aan een buurtsupermarkt. Dat is de derde stap. Het vierde stap gebeurt pas als het door een klant wordt gekocht, afgerekend en in pannetje heet water gedaan. Dus het hele proces wat we gewend zijn gebeurt in vier stappen van distributie.

Het prijs van aardappel wordt dus voor een deel door distributie, opslag, winstdeling tussen allerlei bedrijven bepaald. Dit kan ongeveer de helft zijn, wat het een dure en inefficiente proces maakt. In principe zou het concept van maaltijdbox deze proces met een paar stappen moeten afkorten, in tegenstelling is het maaltijdbox juist duurder. En dat is te danken aan extra “service” die we bij maaltijdbox krijgen. Van de meerprijs hoort er bezorgkosten bij, dus bezorgen is niet echt gratis. En er blijft nog eens 10 euro over aan recepten en materiaalkosten.

Wat mij betreft is het concept nog jong en moet er veel gesleuteld worden, uiteraard moeten we nog aan het idee wennen; namelijk dat we niet meer naar supermarkt hoeven omdat het bestellen van maaltijdbox in het toekomst beslist veel goedkoper kan. 1) Er kan tegelijkertijd veel ingekocht worden door een leverancier, OF groep boerderijen/leveranciers werken samen om een totaalpakket direct aan klant aan te bieden 2) In plaats van route boerderij-distributie-opslag inkoper-supermarkt-klant gaan we over van boerderij-opslag-klant of zelfs boerderij-klant

Voordeel hiervan is dat ingredienten die net geplukt zijn, volgende dag al bij klant aankomen en dat voor lagere prijs. Klant heeft dan ook directe contact met de boer, voor eventuele feedback of extra bestelling.

Dit staat ook in het teken van veeleisende klant, die ook nog eens goedkopere ingredienten wil. Het P2P (Peer to Peer) systeem lijkt hier steeds meer van toepassing te zijn, het zou geweldig zijn als het gesloten economie langzaam overgaat naar het open economie ondersteund door het P2P systeem waarbij er wordt gezocht naar efficiente bezorgmethoden. Door drones, clusterbezorging, etc.

Op dat punt zou ik meer in bezorgdiensten beleggen en supermarktaandelen verkopen.

De vierde industriële revolutie

“Onzin, als je oud bent zal je toch al het huishouden moeten doen!” gebaart docent tegen mij. Ik betoogde dat al onze werkzaamheden in huis binnen kortste keren door huishoudrobots over zullen worden genomen zodat ik niet meer hoef af te wassen. Het was 2002. Ik was 12, eigenwijs en ver vooruitziend wat het invloed van nieuwe technologie in onze alledaagse levens betrof.  Toen ik nog kranten las, lees ik tegenwoordig nieuws via Google News en socialiseerde ik met vrienden via Facebook of Skype wat ik toen via MSN deed.

Als iemand hele scheepslading bewegende knipogende emoticons naar mij msn-de blokkeerde ik dat persoon zonder pardon. Chatgesprekken waren leuk en ik raakte met onbekenden die ik via Ilse Chat en MSN Groups bevriend, MSN was het licht in tijdperk van mijn sociale isolement tijdens mijn puberteit. Door het geluk en toeval ontmoette ik er zelfs doven, want social networks zoals Hyves en Facebook bestonden nog niet.

Al een tijdje hebben we huishoudrobots die te koop worden aangeboden, toch zie ik af van het aankoop; want het is nog een onding en bespaar ik mijzelf een hele hoop geld en gedoe. We komen er nog wel.

Het ontwikkeling van technologie is de afgelopen decennia’s zo ver gekomen dat we nu al spreken over Internet of Things, zelfrijdende wagens, geautomatiseerde trein/metro/tramnetwerk, zelfvliegende vliegtuigen, volledig geautomatiseerde distributienetwerk en niet te vergeten: geautomatiseerde vertaling/vertolking door spraakherkenningssoftware. Onlangs heeft World Economic Forum aangekondigd dat we aan het begin van de vierde industriële revolutie zitten. Dit wordt gekenmerkt door het gebruik van het 3D-Printers, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Blockchain van Bitcoin; het onderliggende financiële laag van alle autonome systemen.

Nu spreekt men over het vervangen van beroepen door geavanceerde technologie, taxi en buschauffeurs zijn een greep van vele beroepen die binnenkort door geautomatiseerde wagens worden vervangen. Distributie tussen supermarkten en bevoorradingscentra’s worden vervangen door Drones of effectiever opgezet, zodat er nog minder personeel nodig is. Zo kan ik nog meer details van het eindresultaat van de vierde industriële revolutie bedenken en daar blijft het niet bij want bij het vijfde industriële revolutie zal alle beroepen door mensen overbodig zijn.

Als je een kind van 9 jaar over Floppydisk vertelt, zal hij jou raar aankijken en vragen wat het is. Doet pijn aan je hart als hij het niet weet of wat denk je van Gameboy? Bijna geen kind kent het. Effect van de vierde revolutie is pas bij 2030 merkbaar als hij jou vraagt wat een taxichauffeur betekent en dat het raar of vies is dat een mens de ander een dienst aanbiedt/levert. Liever door drones dan door mensen, nietwaar? We doen dit allemaal omdat het goedkoper is en we betere kwaliteit door krijgen. We zijn eenmaal blij met automatiseringsproces dat we snel vergeten hoe we onze beroepen zijn gehecht. Net als kikker op hete pan vergeten we dat voor het gemak.

 

Laatste jaren zijn er startups bijgekomen die gericht zijn op het spraak-naar-tekst dienst, het aanbieden van avatar-achtige gebarentolk en het vereenvoudigen van communicatie tussen horenden en slechthorenden. Er zijn aantal startups op het internet te vinden, dus het lijstje:

  • Rogervoice – Biedt spraak naar tekst en andersom aan via telefonische contact, naar mijn ervaring werkt het – met juiste instellingen – 95% goed.
  • AVA – Spraak naar Tekst op locatie, dus je telefoon ontvangt spraak in omgeving; dus het kan van je dokter of vrienden afkomen, en je ziet het spraaktekst op je smartphone verschijnen. Hier heb ik nog geen ervaring mee.

Bestaande technologieën die al een tijd beschikbaar zijn:

  • Sony Entertainment Access Glasses – Eerste generatie ondertitelingsbril
  • https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html – Google Speech, veelgebruikte spraakherkenningssoftware (Youtube Ondertiteling, Rogervoice, etc)
  • http://www.signtime.tv/ – Duitse initiatief in omzetten van spraak naar avatar-gebarenmodel.

Google Voice lijkt een belangrijke spil te zijn van startups die speech naar text willen aanbieden, bij Google staan ze niet stil en publiceren ze onderzoeksverslagen zodat iedereen mee kunnen lezen hoe ver we voor staan op gebied van spraakherkenning. Het ontwikkeling van spraakherkenningstechnologie is goed te volgen als je CC bij engels-gesproken clips aanzet, vergeleken met aantal jaren geleden is het vooruitgang goed te merken. En dat is te merken aan betere ondertitels. Ik kan met  zekerheid zeggen dat minstens 85% van alle spraak correct wordt omgezet, dit is dan ook afhankelijk van het spreektempo, accent van de sprekers en kwaliteit van microfoons.

Aan het begin van introductie van Cochelaire Implantaat dacht men angstig dat het de dovengemeenschap de doodsteek zou toebrengen. Tot nu toe staat het gemeenschap nog steeds overeind. Echter de technologische middelen worden met de dag geavanceerder dat niet alleen het dovengemeenschap maar zelfs de beroepen die verwant zijn met het gemeenschap als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dankzij de technologische vooruitgang, ik zeg maar wat, spraakherkenningssoftware in combinatie met Google Glass-achtig bril, zal een dove persoon bijna-ervaring van een niet-dove bezorgen. Natuurlijk is het bril tegenwoordig zo fors en opvallend, maar we hebben geleerd dat het daar niet bij stil staat en kunnen we in het toekomst een kleine computer aan onze brilmontuur koppelen; SmartGlass! Of het wordt zo klein dat we zelfs het ondertiteling-lens in onze oog stoppen om als een bijna-volwaardige niet-dove in maatschappij rond te lopen; SmartLens! Geen CI voor nodig, want daarvoor moet men heftige operatie ondergaan en is het stamceltherapie ook weer wat dichterbij.

Het dovencultuur kan zichtbaar blijven als we in onze eigen gebarentaal met niet-doven communiceren, wat door het lens of door het computer-aan-montuur wordt opgepikt en vertaald naar spraak. Zo lijkt het alsof je tegelijkertijd praat en gebaart.

In het licht van aanbieding van dergelijke apparatuur zal het UWV en het VNG hun aanbestedingsregels omtrent gebarentolk en schrijftolken wijzigen, want: waarom 50 euro per uur exc. BTW en reiskosten aan gebarentolk besteden als het ook bijna-gratis kan en bovendien nog beter werkt naarmate het technologie de gebruiker nonstop leert kennen?

Gebarentolken worden prompt niet meer gevraagd evenals schrijftolken. Want alleen rijke doven/slechthorenden kunnen ze betalen (als ze dat willen). Ook doofblinden zullen meer in staat zijn om zelfstandig te functioneren. Gebarendocenten? Die zullen hun beroep voor een tijdje op dovenscholen nog behouden of babygebaren cursussen geven, daarna houdt het op

Behalve dat het goedkoper is, is het voor doven en slechthorenden verleidelijk om extra zelfstandiger te functioneren. Wat doven bijvoorbeeld in het verleden gewend zijn om via een lange brug van niet-doven – niet-doven – hun vrienden even snel via telefoon te afspreken, doen we het op onze gemak via Whatsapp / Facebook met een paar tikjes en chatjes. Als we dat al doen, waarom zouden we dan het veelbelovende, geavanceerde ondertitelingsbril / lens, of zelfs nog een betere technologie afwijzen om alleen onze dovencultuur te beschermen? In plaats daarvan denken we aan zelfbevordering en een meer onafhankelijk bestaan, en grijpen we elke kans die voor ons liggen.

We denken alleen maar aan onszelf…

Terugblik: Lerengebaren.nl

Als een Dove zijnde kan je veel doen. Ik deed veel, voordat ik volledig het Dovengemeenschap binnentrad was ik een actieve ondernemer. Op mijn 18e begon ik als hobby gameservers te verhuren waarvan ik op mijn beurt weer de fysieke servers ging huren. Het begon een serieuze wending te nemen waardoor ik me bij het KvK als eenmanszaak genaamd Gservers.nl liet registreren. Toen was het ondenkbaar dat een 18-jarige Dove nog wonend bij zijn moeder al een snel groeiende eenmanszaak had.

Snel daarna al stapte ik van het huren van servers af en begon ik in nieuwe servers te investeren. Alles wat ik verdiende investeerde ik meteen. Binnen kortste keren had ik ruim 50 servers, aantal gigabit verbindingen via XS4ALL lopen. Ik had lopende contracten met duizenden klanten.

Toentertijd was het voor vele puistige computernerds een natte droom  om een full-size rack vol met servers bij een professionele Datacenter in te hebben hangen met wirwar aan UTP/Power kabels.

Succesvol was het wel, echter groeide het geheel te hard. De prijzen die ik vroeg waren te laag om alle kosten te dekken..laat staan een extra medewerker in te huren. Op mijn 22-jarige leeftijd besloot ik er plotseling mee te stoppen wat ik achteraf niet had moeten doen. Duizenden klanten moesten in korte tijdsbestek hun hiel ergens anders zoeken om hun websites/gameservers veilig te stallen.

Rijk ben ik niet door geworden, wel wijzer.

Fast-forward naar nu, 29-jarig, nog steeds op zoek naar mijzelf..ook nog zoekende naar het element van het leven waar ik me volledig voor in wil zetten. Ik weet dat ik een laatbloeier ben, maar nu mijn 30-jarige leeftijd met elke seconde dichterbij begint te naderen voel ik het groeiende druk. 30 – 40 jarig periode is het geweldigste periode dat je van je leven hebt zegt men. Ik moet het nog maar zien gebeuren.

Hoewel ik binnenkort officieel gebarendocent word en ik vanaf februari in Den Haag/Rotterdam gebarencursussen ga geven, Gebarenschool.nl aan het eind van januari ga lanceren. Interessante van het website is dat iedereen voor vast bedrag per jaar wekelijks gebarenopdrachtjes krijgen en op die manier het NGT blijven oefenen.

Gebarenschool.nl is gebasseerd op Lerengebaren.nl maar dan inclusief interactiviteit met gebarendocenten.

Naast mijn beroep als gebarendocent ben ik ook softwarearchitect. Ik heb veel kunnen bijleren met als doel het verder ontwikkelen van Leren Gebaren en Doven Oppas. Bij beide houdt het ontwikkeling nooit op, want ik leer graag nieuwe dingen bij.

Nuttigheid scheidt zich aan beide kanten, terwijl ik leer hoe ik functies in elkaar kan coden leren anderen gratis het NGT en kan men gebarentalige oppassers vinden.

Welnu, de statistieken van Lerengebaren.nl; opgenomen van Google Analytics:

 

Zoals het je opvalt staat het aantal bezoekers van december 2015 en januari 2016 er niet in, omdat het periode van december nog niet volledig verwerkt is en jaunari 2016 nog niet voorbij is.

Gezien het bezoekersaantallen is het ontwikkeling van Lerengebaren.nl mooi te volgen, zo begon het website met gemiddeld 3000 bezoekers per maand..wat zich vertaalt naar ruim 100 bezoekers per dag. In November ontwikkelt dat zich naar ruim 7000 bezoekers per maand.

Het website verwerkt dus gemiddeld 250 – 300 bezoekers per dag met pieken naar 800 per dag, alleen om het gebarentaal en al te leren. Gemiddeld blijven ze er ongeveer 5 minuten op het website, echter is dat gemiddelde in november gestegen naar ruim 6 minuten.

Het groeiende aantal bezoekers per dag en dat steeds meer mensen meer tijd op het website doorbrengen duidt aan dat het interesse naar gebarentaal afgelopen tijd is gegroeid. Voor mij is dat geweldig nieuws en geeft mij ook motivatie om het website verder te ontwikkelen.

Apart eigenlijk, terwijl er steeds minder werk voor gebarendocenten beschikbaar is, het aantal aanmeldingen voor gebarencursussen globaal in Nederland vermindert. Is dit een signaal van het veranderende markt, dat het van analoge cursusmethoden naar digitale methoden begint te verschuiven? Ik kan nog niet veel over zeggen omdat op dat punt er meer vragen dan antwoorden zijn.

Afgelopen zomer heb ik het app Leren Gebaren uitgebracht voor Android en iOS. Hoewel het reviews matig blijft, is het app ruim 5000 keer gedownload. In latere post ga ik meer over wijden en dieper ingaan waarom het gebruiksvriendelijkheid van het app niet naar verwachting is.

Ook zal ik in andere post meer wijden aan het website Dovenoppas.nl dat in het toekomst een breder platform voor gebarentalige oppassers en kinderen moet dragen.

Voor Dovenoppas.nl heb ik in het toekomst veel bijzonders te melden, so stay tuned!

Wat betekent startups voor doven en slechthorenden?

Sinds 2010 is er een nieuwe tijdperk aangebroken, na het onterechte angst van Y2K en het knappen van internetbubbel is het tijd van vertrouwen in internetbedrijven teruggekomen. Wat we nu allemaal zien ontwikkelen was in het tijdperk voor 2010 nauwelijks te voorstellen.

Ik praat niet over Facebook, Google, Twitter, Youtube, want ze vallen onder categorie van social media. Het internet is een groot geheel en neemt steeds een groter deel van onze levensvoorwaarde in. Naast het inademen van zuurstof, het recht om naar wc te gaan, elke dag slapen, komt er ook recht om vrijelijk door het internet te mogen surfen.

Een goed voorbeeld van deze internetvrijheid is dat deze vrijheid al verankerd is in het maatschappij, en niet alleen in Nederland. Zo verbood India het initiatief van Facebook om Indiers van gratis internet te voorzien, namelijk http://www.internet.org. Alleen is het geen internet zoals we kennen, want alles liep via servers van Facebook.

Kortom, dat mag je geen internet meer noemen maar Intranet. Het Indiaanse overheid vindt dat duidelijk een inbreuk tegen -het nog onbeschreven- mensrecht en verbood het initiatief tot het met reglementen komt dat internetvrijheid moet garanderen en alle websites onbelemmerd bezocht moeten worden zonder tussenkomst van Facebook. Wikipepdia

En dat brengt mij bij het punt, omdat ik Doof ben en redelijk bekend ben met verhoogde drempels om aan het werk te komen in Nederland. Hetgeen betekent dat ik gemiddeld gezien meer moeite moet doen om aan werk te komen dan de rest van maatschappij. Sinds kort heb ik bij een van startups gesolliciteerd, wat er daarna gebeurde kan ik niet veel over zeggen maar wel:

Bij eerste mailcontact gaf ik aan dat ik Doof ben. Het reactie dat ik ontving was dat omdat ik doof ben, geen telefoons van restaurants/klanten aan kan nemen, mocht dit nodig zijn. Dit heeft te maken dat het systeem zo is opgezet dat telefonisch contact noodzakelijk is voor snelle interactie en bijbestellingen. Wat ik logisch vind.

Wat betekent dat voor mij? Ik kan niet aangenomen worden. Teleurgesteld was ik en stuurde gelijk reactie daarop dat het systeem best zo aangepast kan worden dat ook Doven/slechthorenden met het bedrijf mee kunnen draaien. Want ook die doelgroep verdient gelijke kansen om aan het werk te komen, de startups kunnen daar mooi een steentje (hoe klein of groot ook) aan bijdragen. Dergelijk voorbeeld geven is gelijk gratis reclame in vorm van goodwill en kan het startup daar veel van profiteren.

Ik had het niet verwacht, na mijn mail mag ik alsnog op het gesprek komen en kijken we wat er mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan. Hiermee hoop ik ook voor Doven en slechthorenden kansen op het arbeidsmarkt te creëren.

Dit geval doet mij ook denken aan Uber, waarbij je via het app eenvoudig taxi kan bestellen. Voorzien van Google Maps kan je auto-icoontje aan zien komen inclusief kenteken en foto van chauffeur. Maar als je dringend contact met hem op wil nemen dan ben je beperkt tot telefooncontact. Hoewel je wel kan SMSen.

uber-logologo+iambnb 14751740783_3b25905d9e_b

Al is dat een hele terugval op ouderwetse communicatieprotocol van ruim 25 jaar oud…en breek mijn bek niet open over TT888 waarvan er nog steeds geen modern alternatief beschikbaar is. (Lees je mee, Youtube/Google?)

Chatmogeljkheid inbouwen kan betrekkelijk eenvoudig zijn, afhankelijk hoe je het systeem hebt opgezet. Hoewel het systeem bij het bedrijf waar ik had gesolliciteerd had zo ontwikkeld was dat ze niet eraan hadden gedacht om ook met doelgroep bestaande uit Doven en Slechthorenden rekening te houden.

Als je door mijn twee beschreven punten bij elkaar samenvoegt, 1) het internetvrijheid en 2) het vrijheid om op alle mogelijke manieren met elkaar te interacteren; is het voor alle deelnemende startups opeens enorm ingewikkeld  om het vrijheid zoveel mogelijk te garanderen zonder inbreuk te maken op het -nog in te voeren – VN Verdrag in Nederland.

Ook wij, Doven en slechthorenden, kunnen onze steentje op stapel van steentjes door startups bijdragen door met onze voorstellen/ideeën/adviezen te komen. Men luistert graag naar ons, vooral als het om nieuwe visies gaat.

En dat gaat niet alleen voor ons op maar ook voor andere groepen die net zoveel recht als wij hebben op gelijke behandeling van mensrechten, ook met internet.

Filmrecensie: Trumbo

Dit is een filmrecensie over Trumbo – 2015.

Het is mijn ingesleten gewoonte, elke dag minstens een film kijken. Ongeacht hoe lang ze duren, soms doe ik hele dag over om slechts 1 film te kijken als mijn concentratie belabberd is na avondje uitgaan of ik slecht heb geslapen. Want ik pauzeer wat te vaak op willekeurige momenten.

Op dit moment van schrijven zit ik nu in Lanzarote, Canarische Eilanden. Niet het mooiste eiland, echter het feit dat hier alles goedkoop is (autohuur, eten, drank, etc) maakt het goed en ook het gezelligheid van mensen uit verschillende continenten zorgt voor een hele multiculturele sfeer hier. Zo logeer ik met mijn vriendin bij een pas-ingekochte huis door moeder van twee kinderen uit Duitsland, terwijl ze Colombiaans zijn. En krijgen ze morgen extra gast bij uit London.

En dan zit het wijk vol met mix van  noord-Afrikanen, Europeanen en zuid-Amerikanen. Ook komen we net uit Puerto Del Carmen die vol met gepensioneerde Engelse/Ierse/Schotten zit. Als je naar een goede voorbeeld van cultuurkloof zoekt dan zit je hier goed.

Gisteren keek ik met mijn vriendin het film Trumbo, het biedt een meeslepende waargebeurde verhaal en geeft ook een beknopte geschiedenisles mee. Vlak voor het tweede wereldoorlog ontstond in het VS een steeds groeiende angst over communisme, dat werd zo ingrijpend vergroot dat er een commissie werd opgericht door invloedrijke Amerikanen.Wikipedia – House Un-American Activities Committee.

Het kern van het verhaal gaat niet zozeer over Dalton Trumbo, hoewel hele film daar wel over gaat. Het kern gaat echter over het gevolgen van het zwarte lijst dat door het commissie is opgericht, op dat lijst stond er duizenden namen van communistische amerikanen die een baan, bedrijf, familie bezaten. In een klap is al hun zorgvuldige opgebouwde leven verwoest.

Van een angst kwam er een ander angst voort, niemand wilde ineens met communisme te maken hebben uit angst voor represailles en werd mensen die communisme wel en niet openlijk uiten massaal ontslagen, of liepen de communistische winkeliers/bedrijfseigenaren inkomen mis. Hun levens stort ineen, sommigen van hen plegen zelfmoord door voortdurende sociale druk of verhuisden naar andere land. Wikipedia – Hollywood Blacklist

Bedrijven die communistische medewerkers niet ontsloegen werd alsnog door het commissie gepusht door het middel van publicatie van artikelen dat ze in zwarte daglicht zette, waardoor ze uiteindelijk eraan toegaven.

Dalton Trumbo wordt door Bryan Cranston, ook bekend van Malcolm in the Middle TV-Serie. Later werd hij beroemd door, naar mijn mening, een van de beste series Breaking Bad. Mocht je het al hebben gezien is er ook prequel te bekijken, Better Call Saul welke ik zwaar aanraad om te kijken.

Bryan Cranston weet het rol van Dalton Trumbo voortreffelijk te spelen, het sfeer dat hij voortbrengt sleept je van het begin tot aan het eind van film mee. Het verhaal zit goed in elkaar en wordt chronologisch weergegeven vanaf het begin van carrière van Dalton Trumbo, tussendoor bleef hij ondanks het verbod verhalen/scripts voor grote studios onder pseudoniem schrijven, tot aan het moment dat zijn naam openbaar op credits van het film Spartacus kwam. Deze film won vier Oscars en kreeg van het president J.F. Kennedy alle lof tot verontwaardiging van het commissie die alle werk van Dalton Trumbo probeert te bombarderen tot Communistische Propaganda.

Kort later werd het zwarte lijst controversieel en uiteindelijk geschrapt.

Mijn score voor het film? 8/10