Filmrecensie: Trumbo

Dit is een filmrecensie over Trumbo – 2015.

Het is mijn ingesleten gewoonte, elke dag minstens een film kijken. Ongeacht hoe lang ze duren, soms doe ik hele dag over om slechts 1 film te kijken als mijn concentratie belabberd is na avondje uitgaan of ik slecht heb geslapen. Want ik pauzeer wat te vaak op willekeurige momenten.

Op dit moment van schrijven zit ik nu in Lanzarote, Canarische Eilanden. Niet het mooiste eiland, echter het feit dat hier alles goedkoop is (autohuur, eten, drank, etc) maakt het goed en ook het gezelligheid van mensen uit verschillende continenten zorgt voor een hele multiculturele sfeer hier. Zo logeer ik met mijn vriendin bij een pas-ingekochte huis door moeder van twee kinderen uit Duitsland, terwijl ze Colombiaans zijn. En krijgen ze morgen extra gast bij uit London.

En dan zit het wijk vol met mix van  noord-Afrikanen, Europeanen en zuid-Amerikanen. Ook komen we net uit Puerto Del Carmen die vol met gepensioneerde Engelse/Ierse/Schotten zit. Als je naar een goede voorbeeld van cultuurkloof zoekt dan zit je hier goed.

Gisteren keek ik met mijn vriendin het film Trumbo, het biedt een meeslepende waargebeurde verhaal en geeft ook een beknopte geschiedenisles mee. Vlak voor het tweede wereldoorlog ontstond in het VS een steeds groeiende angst over communisme, dat werd zo ingrijpend vergroot dat er een commissie werd opgericht door invloedrijke Amerikanen.Wikipedia – House Un-American Activities Committee.

Het kern van het verhaal gaat niet zozeer over Dalton Trumbo, hoewel hele film daar wel over gaat. Het kern gaat echter over het gevolgen van het zwarte lijst dat door het commissie is opgericht, op dat lijst stond er duizenden namen van communistische amerikanen die een baan, bedrijf, familie bezaten. In een klap is al hun zorgvuldige opgebouwde leven verwoest.

Van een angst kwam er een ander angst voort, niemand wilde ineens met communisme te maken hebben uit angst voor represailles en werd mensen die communisme wel en niet openlijk uiten massaal ontslagen, of liepen de communistische winkeliers/bedrijfseigenaren inkomen mis. Hun levens stort ineen, sommigen van hen plegen zelfmoord door voortdurende sociale druk of verhuisden naar andere land. Wikipedia – Hollywood Blacklist

Bedrijven die communistische medewerkers niet ontsloegen werd alsnog door het commissie gepusht door het middel van publicatie van artikelen dat ze in zwarte daglicht zette, waardoor ze uiteindelijk eraan toegaven.

Dalton Trumbo wordt door Bryan Cranston, ook bekend van Malcolm in the Middle TV-Serie. Later werd hij beroemd door, naar mijn mening, een van de beste series Breaking Bad. Mocht je het al hebben gezien is er ook prequel te bekijken, Better Call Saul welke ik zwaar aanraad om te kijken.

Bryan Cranston weet het rol van Dalton Trumbo voortreffelijk te spelen, het sfeer dat hij voortbrengt sleept je van het begin tot aan het eind van film mee. Het verhaal zit goed in elkaar en wordt chronologisch weergegeven vanaf het begin van carrière van Dalton Trumbo, tussendoor bleef hij ondanks het verbod verhalen/scripts voor grote studios onder pseudoniem schrijven, tot aan het moment dat zijn naam openbaar op credits van het film Spartacus kwam. Deze film won vier Oscars en kreeg van het president J.F. Kennedy alle lof tot verontwaardiging van het commissie die alle werk van Dalton Trumbo probeert te bombarderen tot Communistische Propaganda.

Kort later werd het zwarte lijst controversieel en uiteindelijk geschrapt.

Mijn score voor het film? 8/10

 

2 thoughts on “Filmrecensie: Trumbo”

  1. Beste Gomer,

    Het lijkt mij interessant om die film eens gaan te kijken. De naam van Amerikaanse president is John Fitzgerald Kennedy , niet John Ferry Kennedy.

    Groeten,
    Lianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *