De vierde industriële revolutie

“Onzin, als je oud bent zal je toch al het huishouden moeten doen!” gebaart docent tegen mij. Ik betoogde dat al onze werkzaamheden in huis binnen kortste keren door huishoudrobots over zullen worden genomen zodat ik niet meer hoef af te wassen. Het was 2002. Ik was 12, eigenwijs en ver vooruitziend wat het invloed van nieuwe technologie in onze alledaagse levens betrof.  Toen ik nog kranten las, lees ik tegenwoordig nieuws via Google News en socialiseerde ik met vrienden via Facebook of Skype wat ik toen via MSN deed.

Als iemand hele scheepslading bewegende knipogende emoticons naar mij msn-de blokkeerde ik dat persoon zonder pardon. Chatgesprekken waren leuk en ik raakte met onbekenden die ik via Ilse Chat en MSN Groups bevriend, MSN was het licht in tijdperk van mijn sociale isolement tijdens mijn puberteit. Door het geluk en toeval ontmoette ik er zelfs doven, want social networks zoals Hyves en Facebook bestonden nog niet.

Al een tijdje hebben we huishoudrobots die te koop worden aangeboden, toch zie ik af van het aankoop; want het is nog een onding en bespaar ik mijzelf een hele hoop geld en gedoe. We komen er nog wel.

Het ontwikkeling van technologie is de afgelopen decennia’s zo ver gekomen dat we nu al spreken over Internet of Things, zelfrijdende wagens, geautomatiseerde trein/metro/tramnetwerk, zelfvliegende vliegtuigen, volledig geautomatiseerde distributienetwerk en niet te vergeten: geautomatiseerde vertaling/vertolking door spraakherkenningssoftware. Onlangs heeft World Economic Forum aangekondigd dat we aan het begin van de vierde industriële revolutie zitten. Dit wordt gekenmerkt door het gebruik van het 3D-Printers, kunstmatige intelligentie en natuurlijk het Blockchain van Bitcoin; het onderliggende financiële laag van alle autonome systemen.

Nu spreekt men over het vervangen van beroepen door geavanceerde technologie, taxi en buschauffeurs zijn een greep van vele beroepen die binnenkort door geautomatiseerde wagens worden vervangen. Distributie tussen supermarkten en bevoorradingscentra’s worden vervangen door Drones of effectiever opgezet, zodat er nog minder personeel nodig is. Zo kan ik nog meer details van het eindresultaat van de vierde industriële revolutie bedenken en daar blijft het niet bij want bij het vijfde industriële revolutie zal alle beroepen door mensen overbodig zijn.

Als je een kind van 9 jaar over Floppydisk vertelt, zal hij jou raar aankijken en vragen wat het is. Doet pijn aan je hart als hij het niet weet of wat denk je van Gameboy? Bijna geen kind kent het. Effect van de vierde revolutie is pas bij 2030 merkbaar als hij jou vraagt wat een taxichauffeur betekent en dat het raar of vies is dat een mens de ander een dienst aanbiedt/levert. Liever door drones dan door mensen, nietwaar? We doen dit allemaal omdat het goedkoper is en we betere kwaliteit door krijgen. We zijn eenmaal blij met automatiseringsproces dat we snel vergeten hoe we onze beroepen zijn gehecht. Net als kikker op hete pan vergeten we dat voor het gemak.

 

Laatste jaren zijn er startups bijgekomen die gericht zijn op het spraak-naar-tekst dienst, het aanbieden van avatar-achtige gebarentolk en het vereenvoudigen van communicatie tussen horenden en slechthorenden. Er zijn aantal startups op het internet te vinden, dus het lijstje:

  • Rogervoice – Biedt spraak naar tekst en andersom aan via telefonische contact, naar mijn ervaring werkt het – met juiste instellingen – 95% goed.
  • AVA – Spraak naar Tekst op locatie, dus je telefoon ontvangt spraak in omgeving; dus het kan van je dokter of vrienden afkomen, en je ziet het spraaktekst op je smartphone verschijnen. Hier heb ik nog geen ervaring mee.

Bestaande technologieën die al een tijd beschikbaar zijn:

  • Sony Entertainment Access Glasses – Eerste generatie ondertitelingsbril
  • https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html – Google Speech, veelgebruikte spraakherkenningssoftware (Youtube Ondertiteling, Rogervoice, etc)
  • http://www.signtime.tv/ – Duitse initiatief in omzetten van spraak naar avatar-gebarenmodel.

Google Voice lijkt een belangrijke spil te zijn van startups die speech naar text willen aanbieden, bij Google staan ze niet stil en publiceren ze onderzoeksverslagen zodat iedereen mee kunnen lezen hoe ver we voor staan op gebied van spraakherkenning. Het ontwikkeling van spraakherkenningstechnologie is goed te volgen als je CC bij engels-gesproken clips aanzet, vergeleken met aantal jaren geleden is het vooruitgang goed te merken. En dat is te merken aan betere ondertitels. Ik kan met  zekerheid zeggen dat minstens 85% van alle spraak correct wordt omgezet, dit is dan ook afhankelijk van het spreektempo, accent van de sprekers en kwaliteit van microfoons.

Aan het begin van introductie van Cochelaire Implantaat dacht men angstig dat het de dovengemeenschap de doodsteek zou toebrengen. Tot nu toe staat het gemeenschap nog steeds overeind. Echter de technologische middelen worden met de dag geavanceerder dat niet alleen het dovengemeenschap maar zelfs de beroepen die verwant zijn met het gemeenschap als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dankzij de technologische vooruitgang, ik zeg maar wat, spraakherkenningssoftware in combinatie met Google Glass-achtig bril, zal een dove persoon bijna-ervaring van een niet-dove bezorgen. Natuurlijk is het bril tegenwoordig zo fors en opvallend, maar we hebben geleerd dat het daar niet bij stil staat en kunnen we in het toekomst een kleine computer aan onze brilmontuur koppelen; SmartGlass! Of het wordt zo klein dat we zelfs het ondertiteling-lens in onze oog stoppen om als een bijna-volwaardige niet-dove in maatschappij rond te lopen; SmartLens! Geen CI voor nodig, want daarvoor moet men heftige operatie ondergaan en is het stamceltherapie ook weer wat dichterbij.

Het dovencultuur kan zichtbaar blijven als we in onze eigen gebarentaal met niet-doven communiceren, wat door het lens of door het computer-aan-montuur wordt opgepikt en vertaald naar spraak. Zo lijkt het alsof je tegelijkertijd praat en gebaart.

In het licht van aanbieding van dergelijke apparatuur zal het UWV en het VNG hun aanbestedingsregels omtrent gebarentolk en schrijftolken wijzigen, want: waarom 50 euro per uur exc. BTW en reiskosten aan gebarentolk besteden als het ook bijna-gratis kan en bovendien nog beter werkt naarmate het technologie de gebruiker nonstop leert kennen?

Gebarentolken worden prompt niet meer gevraagd evenals schrijftolken. Want alleen rijke doven/slechthorenden kunnen ze betalen (als ze dat willen). Ook doofblinden zullen meer in staat zijn om zelfstandig te functioneren. Gebarendocenten? Die zullen hun beroep voor een tijdje op dovenscholen nog behouden of babygebaren cursussen geven, daarna houdt het op

Behalve dat het goedkoper is, is het voor doven en slechthorenden verleidelijk om extra zelfstandiger te functioneren. Wat doven bijvoorbeeld in het verleden gewend zijn om via een lange brug van niet-doven – niet-doven – hun vrienden even snel via telefoon te afspreken, doen we het op onze gemak via Whatsapp / Facebook met een paar tikjes en chatjes. Als we dat al doen, waarom zouden we dan het veelbelovende, geavanceerde ondertitelingsbril / lens, of zelfs nog een betere technologie afwijzen om alleen onze dovencultuur te beschermen? In plaats daarvan denken we aan zelfbevordering en een meer onafhankelijk bestaan, en grijpen we elke kans die voor ons liggen.

We denken alleen maar aan onszelf…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *