Boodschappen doen: Kan het nog goedkoper?

We kennen Hellofresh, Allerhande Box van AH, Foodbox, etc allemaal wel. Je krijgt elke week een grote box bezorgd, als je wel thuis bent. Niet thuis? Dan heb je pech en moet je dagje langer wachten en is het box volgende dag al bedorven of minder eetbaar.

Het concept is niet nieuw,voordat deze hype begon was er al een soortgelijk dienst beschikbaar maar gericht op ouderen die fysiek niet meer in staat zijn om te koken. Door reuma, extra handicap en zo gaat het maar door. Dan is het voor hen een mooie bijkomstigheid als maaltijden voor hele week thuisbezorgd worden, ze hoeven een van maaltijden in magnetron te stoppen. Paar minuten wachten, en je hebt gelijk je stampotje aan je tafel vol met E-nummers en teveel zout.

Hoewel dat natuurlijk verschillend is van het concept maaltijdbox, het zit bomvol met groenten, fruit, poeders, kruiden. Allemaal klaar om bereid te worden en je bespaart veel tijd uit niet-boodschappen, niet-zoeken naar recepten en dan heb je ook nog vrije ruimte aan creativiteit. Want je mag immers van je recept afwijken en je bepaalt ook nog eens of het glutenvrij is of het hoeveelheid zout. Ideaal, nietwaar?

Als we kijken naar hoe het eten op onze bord is gekomen, zou in principe het box vol met maaltijden voor 2 personen hele week goedkoper moeten zijn dan wekelijks bij je favoriete supermarkt boodschappen doen. Volgens deze bron blijkt het Allerhande Box maar liefst 14 euro duurder te zijn dan soortgelijke boodschappen met precies hoeveelheid ingredienten. Is dat niet verrassend?

Als we uitgaan van het route van een ingredient, bijvoorbeeld een stukje aardappel. Deze wordt door een boer met zn tractortje uit grond gehaald, opgeslagen, vervoerd naar sorteerfabriek en vervolgens in zak gedaan. Dat is de eerste stap, volgende stap is het vervoer naar distributiecentra waar het aan een grote leverancier wordt verkocht. Dat is de tweede stap, volgende stap is het vervoeren van deze aardappel van het centra naar verdelingscentrum en vervolgens geleverd aan een buurtsupermarkt. Dat is de derde stap. Het vierde stap gebeurt pas als het door een klant wordt gekocht, afgerekend en in pannetje heet water gedaan. Dus het hele proces wat we gewend zijn gebeurt in vier stappen van distributie.

Het prijs van aardappel wordt dus voor een deel door distributie, opslag, winstdeling tussen allerlei bedrijven bepaald. Dit kan ongeveer de helft zijn, wat het een dure en inefficiente proces maakt. In principe zou het concept van maaltijdbox deze proces met een paar stappen moeten afkorten, in tegenstelling is het maaltijdbox juist duurder. En dat is te danken aan extra “service” die we bij maaltijdbox krijgen. Van de meerprijs hoort er bezorgkosten bij, dus bezorgen is niet echt gratis. En er blijft nog eens 10 euro over aan recepten en materiaalkosten.

Wat mij betreft is het concept nog jong en moet er veel gesleuteld worden, uiteraard moeten we nog aan het idee wennen; namelijk dat we niet meer naar supermarkt hoeven omdat het bestellen van maaltijdbox in het toekomst beslist veel goedkoper kan. 1) Er kan tegelijkertijd veel ingekocht worden door een leverancier, OF groep boerderijen/leveranciers werken samen om een totaalpakket direct aan klant aan te bieden 2) In plaats van route boerderij-distributie-opslag inkoper-supermarkt-klant gaan we over van boerderij-opslag-klant of zelfs boerderij-klant

Voordeel hiervan is dat ingredienten die net geplukt zijn, volgende dag al bij klant aankomen en dat voor lagere prijs. Klant heeft dan ook directe contact met de boer, voor eventuele feedback of extra bestelling.

Dit staat ook in het teken van veeleisende klant, die ook nog eens goedkopere ingredienten wil. Het P2P (Peer to Peer) systeem lijkt hier steeds meer van toepassing te zijn, het zou geweldig zijn als het gesloten economie langzaam overgaat naar het open economie ondersteund door het P2P systeem waarbij er wordt gezocht naar efficiente bezorgmethoden. Door drones, clusterbezorging, etc.

Op dat punt zou ik meer in bezorgdiensten beleggen en supermarktaandelen verkopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *